JUVENILE JUSTICE – REMAJA YANG HITAM

JUVENILE JUSTICE : CERITA REMAJA YANG HITAM.
.
Remaja adalah permulaan cerita kehidupan pada masa depan. Apa yang dilakukan, diamal atau sesuatu tragedi terjadi, ianya akan mencorakkan perjalanan hidup mereka seterusnya.
.
Juvenile Justice membawa kisah kes mahkamah juvana. Siri K-Drama 10 episod ini sedang trending di Malaysia sekaligus mendedahkan kita pada bagaimana kes juvana dihakimi. Kita dihadapkan isu seperti buli, keganasan rumah tangga, rogol , pelacuran dan segala yang berkait dengan jenayah remaja.
.
Menonton Juvenile Justice buat saya sedar betapa bukan mudah kerjaya seorang Hakim. Mereka penentu hukuman. Tanpa bukti yang kukuh, keberangkalian pesalah terlepas adalah besar. Maka di sinilah skrip Juvenile Justice berlegar tentang emosi para hakim dan pesalah serta mangsa dalam menegakkan siapa benar siapa salah. Lebih membuatkan saya terusik sama apabila semua watak ada kelemahan tersendiri sehingga membuat pertimbangan yang kurang wajar.
.
Di Malaysia siri begini amatlah kurang diberi tumpuan. Kalau adapun pengolahan skrip kelihatan lopong dan kosong. Ianya tidak berjaya membuatkan kita berasa terlibat sama. Sedangkan kalau diikutkan apa yang dipaparkan di Korea itu tidak jauh bezanya dengan apa yang berlaku di Malaysia. Jenayah juvananya tetap sama. Mungkin kelebihan remaja kita yang tiada di Korea adalah dunia rempit .☺️
.
Tanggungjawab mendidik bermula dari rumah dan keluarga sendiri. Itulah permulaan kehidupan remaja . Hakikatnya perlu kita sedar. Alam persekolahan dan pergaulan sekadar menambah perisa rempah ratus kehidupan mereka. Jika di rumah lagi Syurga maka bersedialah kita untuk terus dihadapkan dengan kes Juvana tahap yang kita sendiri tidak percaya mereka sanggup lakukan.
.
Saya beri 4 bintang untuk Juvenile Justice. Tonton di Netflix untuk anda lebih faham bagaimana kes Juvana itu diadili. Setiap apa yang dipaparkan ada fakta dan rujukan. Bukan sekadar fiksyen.
.
Anwar Razali

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shopping Cart